Ki segít a kismamáknak?


Interjú Horváth Melittával, két gyermekes anyával, a Natural Baby Birth (@naturalbabybirth) oldal alapítójával.

Meli tehát rengeteget segít az Édesanyáknak, ismeri a problémáikat, kérdéseiket, kételyeiket – és készen áll arra, hogy a Te életed is megváltoztassa. „A Natural Baby Birth a tudatos anyák és kismamák oldala – A szülés lélektana és a jogaitok, minden amit az orvosok nem fognak elmondani. Légy felkészült érted és a babádért!”

Melitta azon Édesanyák egyike, akiket különleges, példamutató munkásságuk miatt sodort felém az élet, egyenesen az Instagram felületén. Ma már több, mint 5000 főre emelkedett követőinek száma, s ahogyan a kezdetekkor, ma is arra törekszik, hogy olyan információkkal lássa el a leendő Édesanyákat, melyek birtokában csodás szülésélményben lehet részük.

Mik a saját tapasztalataid azzal kapcsolatban, ahogyan a kismamák segítik egymást?

Az én tapasztalataim azok, hogy a nők ebben az érzékeny időszakban szívesen megosztják egymással a tapasztalataikat, viszont segítséget nem szívesen fogad el mindenki. Én is nagyon megválogattam, kinek a segítségét fogadom el, de azt gondolom ez így jó, mert minden várandósság más, ami az egyiknek működik, a másiknak nem feltétlenül fog beválni.

A várandósságaid során megkaptál minden segítséget, amire csak szükséged volt? 

Én Németországban szültem, volt egy orvos váltásom a várandósságom alatt. Sajnos terhességi vészes hányással küzdöttem, és semmi használható dolgot nem adtak, hogy javuljon a helyzet. Emiatt kórházba is kerültem, mert lefogytam 46 kilóra. A második várandósságom alatt ugyan ezen mentem keresztül, viszont az új orvosaim már felírtak egy gyógyszert, ami tudta csillapítani a rosszulléteket, így legalább enni sikerült, és nem kerültem ismét ennyire rossz állapotba. Ezen kívül minden rendelkezésemre állt kifogástalanul mindvégig.

Kik azok, akiktől szívesen fogadtál el segítséget és kik azok, akik nem a megfelelő segítséget nyújtották neked a babavárás idején?

Az édesanyámtól és az unokatestvéremtől, illetve még egy ismerősömtől kaptam nagyon sok hasznos tippet és információt, hogyan tudok testileg és lelkileg is felkészülni a szülésre. Az első szülész-nőgyógyászommal akkor szakítottam meg a kapcsolatot, mikor a vízben szülést illetően nem egyeznek a nézeteink. Tapasztalt orvos létére képes volt azt mondani, hogy “ez egy nagyon felelőtlen és veszélyes dolog, és mit képzelek? Majd búvárszemüvegben fog a lábam közt kutakodni?” Nem álltam le vele vitatkozni, mert a kutatásaim és mások tapasztalatai alapján tudtam, hogy nincs igaza, és inkább kerestem olyan kórházat és szülészt, akik ezt vállalták minden száj húzogatás nélkül.

Mit gondolsz, a kismamák vagy a segítők (védőnő, orvos stb) felelőssége, hogy egy várandós minden segítséget megkapjon?

Ez minden kismamának saját felelőssége jelen helyzetben a világban, mivel a segítők többsége csak munkának tekinti a várandósgondozást, és egyelőre jogszabályok határozzák meg, mi az amit kötelezően meg kell tenniük minden terhesség alatt. Saját bőrömön is tapasztaltam, hogy extra tanácsokat és tippeket nem adtak a szülésre való felkészülésben. Gondolok itt arra, hogy pl az orvosnak vagy védőnőnek szerintem kötelessége lenne tájékoztatni az anyákat olyan lehetőségekről, mint a szülésre való felkészülés alatti rendszeres meditáció, relaxálás, vagy hogy tájékoztassák az anyákat arról, hogy a gátmetszés elkerülhető rendszeres gát-masszázzsal, vagy bizonyos orvosi segédeszközökkel lehet előre edzeni a hüvely izmait a sérülések elkerülése érdekében. Tehát, minden kismama magának kell, hogy felkutassa ezeket a lehetőségeket, ami szerintem nagyon szomorú, mert véleményem szerintem ez is a segítők feladata lenne.

Mi az a 3 legfontosabb dolog, amiben várandósságaid alatt szükséged volt mások segítségére?

„Ez jó kérdés.. Valójában az első 4 hónapban a terhességi vészes hányás miatt a legalapvetőbb szükségleteimhez is minden segítségre szükségem volt. Nem tudtam főzni, vagy a házimunkát elvégezni, annyira le voltam gyengülve, hogy a wc-hez is csak nagy nehezen tudtam elvánszorogni és egész nap az ágyat nyomtam. Egy dolgot tudnék tehát kiemelni. A férjemet. Csak rá volt szükségem. A jelenlétére, a segítségére, a szeretetére és a támogatására.”

Véleményed szerint melyek ma a naprakész csatornák ahol tudnak segítséget kérni a Kismamák (védőnői szolgálat, internet, tanfolyamok)?

Instagramon összegyűjtöttem magam is azokat a profilokat, akik segítséget nyújthatnak a kismamáknak. Rögzített storyban ezeket bárki megtalálja a “Segítő oldalak” közt. Ezen felül nem merek ajánlani internetes oldalakat egy kivételével, mert legtöbb esetben butaságokkal van vele, megalapozatlan információkkal árasztják el a kismamákat, amik nagyobb kárt okoznak, mint azt sokan gondolják. Az egyetlen hiteles oldal ami a lelki részt boncolgatja várandósség, szülés, kisgyermekes témákban, a www.spiritualisanya.blogspot.com . Petre Veronika egy nagy tudású szakember, akinek az írásait én is sokszor megosztom, mert ő olyan témákról beszél kendőzetlenül, amivel máshol nem igazán találkozik az ember. Tanfolyamok közt egyet tudok kiemelni, Kuharcsik Réka Örömteli szülés tanfolyamát, ahol az anyák elsajátíthatják a hipnoszülés technikáját, ami azon alapszik, hogy mi nők képesek vagyunk irányítani a testünket minden félelem nélkül és a fájdalmakat csillapítani önerőből, mesterséges beavatkozások nélkül.  Ezen felül nem merek nyilatkozni a témában, mert olyan oldalakat vagy tanfolyamokat nem ajánlanék szívesen, amit én magam nem próbáltam ki.

(Melitta azóta elindította saját weboldalát, melyet a naturalbabybirth.hu – ra kattintva találsz meg. – szerk.)

? Hogyan tudnád motiválni azokat a Kismamákat, akik nem szívesen kérnek segítséget, pedig szükségük lenne rá?

Az oldalammal és azon belül is a szüléstörténetekkel. Azért hoztam létre, hogy ott mindenki szabad akaratából olvasgathasson és összegyűjtse a számára hasznos információkat. Senkire sem szeretnék ráerőltetni semmit, mindenki saját felelőssége, hogyan készül a szülésre. Vannak kismamák akik szeretik felhúzni a szemellenzőt és szentírás számukra minden, amit az orvosuk vagy a védőnő mond, és azon túl minden az “ördögtől való hazugság”. Őket el kell engedni. Nekem is nehéz, de nem tudok mindenkinek segíteni.

Szerinted miben érdemes segítséget kérnie egy első babás/és egy második babás Kismamának? 

A legtöbb várandós könyv, ami a kismamák kezébe kerül, az élettani folyamatokat boncolgatja, hogyan tud kibújni a baba azon a pici helyen. Ez a legtöbb kismamában félelmet kelt, a félelem pedig az egyik legnagyobb NEGATÍV hatás a szülésben. Ezt a kismamák nem tudják. Ezért úgy gondolom, a legtöbb kismamának a lelki felkészülésben kellene segítséget kérnie. Az a bizonyos 9 hónap tökéletes arra, hogy a kismama lépésről lépésre felkészítse magát lelkileg IS arra ami történni fog. Egy negatív kimenetelű szülés sokban közrejátszhat a második szülésnél, ezért ha ilyen előfordult, akkor a második babás anyukáknak is ugyan ezt javaslom. Ehhez két módon kaphatnak segítséget: Kuharcsik Réka örömteli szülés tanfolyamán, vagy a “Szülés ahol én irányítok” c. könyv.

Végezetül, kérlek nevezz meg egy olyan Anyuka/Kismama társad, aki véleményed szerint példaértékűen segítőkész a témában ❤️

Instagramon Bársony Rebeka, aki nagyon nagy tudású első gyermekes anyuka, aki otthon adott életet kislányának. Pixyre Martina, aki a hipnoszülés világába kalauzol el mindenkit saját tapasztalataival, akit érdekel a téma, Anyatej Mira, aki a szoptatásban segít felkészülni és a problémákat is megoldani minden tapasztalatlan anyukának a sikeres szoptatásért.


Vélemény, hozzászólás?