Női fizioterápia


A gyógytornász-fizioterapeuták szerepe a nők különböző életszakaszaiban egyre nagyobb teret kap. A női fizioterápia egyik különleges szelete pedig természetesen az édesanyák ellátása, segítése, rehabilitációja.

Ez így félig tankönyvi megfogalmazás, amit mindenképp kiegészítenék a saját gondolataimmal: én, mint anya, mint gyógytornász egy úgynevezett bio-pszicho-szociális egységként tekintek az emberre. Soha nem csak egy derékfájás, egy szétnyílt hasizom, vagy egy gyengült medencefenék, amit látok, és amivel foglalkozom. Amivel foglalkozom, az az Ember, az Anya, a lelke és a teste. A gyógytorna olyan „rideg” tud lenni. Hívhatjuk nyugodtan mozgásterápiának, talán kicsit emberközelibb. Főleg, hogy a gyógytornáról 10 emberből 8-nak annyi ugrik be, hogy gerincferdülés. Nézzük, nagyvonalakban mit is jelent a női fizioterápia „anyai mivolta” :- edukáció; testünkkel való kapcsolatteremtés valamint a test és lélek együttműködésének elősegítése Ez az alapja mindennek. Az anyai lélek sokszor labilis, megsebzett, s valójában oly’ keveset tudunk a saját testünkről, hogy egyszerűen nem működik a kommunikáció. Előfordul, hogy ami normális, arról azt gondoljuk, hogy itt a vég, ami meg nagyon nem normális, azzal meg szenvedünk akár évekig is. Ezért kulcsfontosságú a bizalom a gyógytornász – páciens kapcsolatban. Élethelyzetek és a mozgásterápiájuk:- termékenységet elősegítő mozgásprogram – prenatális, azaz kismamatorna, illetve a várandóssággal összefüggésben lévő összes lehetséges mozgásszervi probléma kezelése, testi – lelki felkészülés a szülésre- posztnatális, azaz szülés utáni rehabilitáció. 
Ezeken belül millió dologgal foglalkozunk. Prevenció, kezelés és rehabilitáció ugyanúgy fent van a palettán, és fontos, hogy megtaláljuk a problémánkhoz értő szakembert. Ezt azért emelem ki, mert nem minden gyógytornász specializálódott erre a területre, hiszen végzettségünk egy nagyon komplex, mindenre kiterjedő alap tudást ad ugyan a kezünkbe, de a főiskolát követően teljesen egyéni, hogy az adott szakember melyik szakirányban mélyül el. Tehát, ha pl kismamaként vagy anyaként valamilyen problémával gyógytornászhoz szeretnél fordulni, ezt figyelembe kell venned, és megfelelően képzett szakembert kell keresned. 


Vélemény, hozzászólás?